Årets sommar kan bli den torraste på 100 år och på många håll råder bevattningsförbud. För en hållbar odling kan de flesta av oss gott tänka på hur vi kan minimera vattningen så mycket som möjligt. Det spar inte bara på vatten utan också på tid. Att tillsammans agera för att spara på vatten öppnar både för viktiga samtal och praktiskt lärande.
Här kommer några enkla knep för att slippa vattna så mycket. De fungerar ypperligt även för er som behöver lämna odlingen utan omvårdnad några veckor i sommar:
- Satsa på perenna växter, träd och buskar. När de väl etablerat sig får de stora rotsystem och klarar torrperioder mycket bättre än grönsaker som bara odlas för en säsong.
- Odla mer av sådant som tål torka, till exempel många örter, ätbara blommor, jordärtskockor, lök och rödbetor. Låt bli törstiga plantor som tomat och gurka.
- Täckodla. Genom att täcka jordytan i din odling med gräsklipp, löv, hö, halm eller något annat organiskt material behålls mer av fukten i jorden istället för att avdunsta. En torr sommar gör det extremt stor skillnad! Som bonus är det toppen för jorden.
- Förbättra jorden. Tillsätt kompost, biokol och organiskt material som binder fukten i jorden. På så sätt tar det längre tid för den att torka ut.
- Undvik krukor och pallkragar. Det blir mycket torrare i dem än i odling på friland.
- Odla i lä och i naturligt fuktiga miljöer.
- Rensa ogräs. De tar också sin beskärda del av vattnet.
Om ni ändå behöver vattna, tänk på att:
- Samla in regnvatten. Led till exempel vatten från hustak till uppsamlingstunnor och använd till odlingarna.
- Vattna hellre sällan och i större mängder. Om ni vattnar lite och ofta kommer vattnet inte så djupt ner i jorden. Växternas rötter kommer då att växa mer ytligt, där det är torrare och behövs vattnas oftare. Får de mycket vatten på en gång kommer vattnet djupare ner och rötterna söker sig längre ner där de sedan klarar sig bättre vid torka.
- Punktbevattna. Vattna precis vid jorden på de växter som behöver det. Sätt inte på en vattenspridare som slösar med vattnet över stora ytor där det inte behövs överallt.
- Vattna tidigt på morgonen. Ju svalare temperatur, desto mindre avdunstning.
- Samla upp gråvatten, till exempel när ni sköljer av saker i köket och använd till vattningen.