Tema vinterodling: Odla inomhus

Så länge vi ser till att grönsaker får ljus, vatten och en viss värme så kommer de att växa. Inomhus finns det alltså goda förutsättningar för att odla även under vintern.  Vilken metod passar dig?

Odla med extrabelysning

Det blir vanligare och vanligare att skaffa särskild växtbelysning för att både kunna dra upp plantor inomhus eller odla året om inne. Det finns många fördelar med det; det ger ofta bra kontroll över både temperatur och ljus som ger perfekta förhållanden och lättskötta odlingar. Nackdelen är såklart att det kräver extrautrustning och drar el. Kanske värt att räkna på vad det kostar och vad det ger?

Tänk på att:

Om du ska satsa på en odling inomhus med extra växtbelysning är det viktigt att du köper bra utrustning. Vanliga lampor som vi har i skolan kan till exempel göra att det blir alldeles för varmt åt plantorna eller att det är ett ljus som de inte växer bra av. I proffsig belysning går ingår det ofta timer och smarta lösningar för att justera avståndet mellan lamporna och växterna, vilket behöver ändras då och då.

Vad ska du odla med extrabelysning?

Det går egentligen att odla vad som helst, så vad du ska odla beror helt enkelt på vad du vill ha, men också hur stor yta du får att odla på. Ofta är ytan begränsad inomhus, vilket gör att att det är kul att odla sådant som ger mycket på liten plats. En annan rolig grej är såklart att så grönsaker med lång kultiveringstid, så att du får ett försprång under våren.

Förslag:

  • Låga kruktomater. Gärna med små tomater som du kan plocka ofta.
  • Snackgurka. Den växer sig vild och krokig i hela fönstret samtidigt som den bjussar på goda smågurkar.
  • Chilipeppar. Denna kryddstarka delikatess tar lång tid på sig att bli klar, men levererar massor av starka frukter under lång tid. Den är faktiskt flerårig, så du kan ha den riktigt länge!

Odla i befintliga förhållanden

Det är inte bara smörgåskrasse man odlar inomhus under vintern nuförtiden, utan en mängd fröer går bra att så inne och snabbt skörda späda, näringsrika blad av. Rödbetor, kål, ruccola, rädisor, ärtor och solrosfrön är några sorter som endast behöver jord, vatten och fönsterljus för att växa och ge oss tillskott av gröna vitaminer som vi så väl behöver. Det är ofta mycket godare än de växthusdrivna, långt transporterade grönsaker vi hittar i affären vid den här tiden på året. Glöm skolmatsalens dystra kantiner, nu är skotten en riktig trend och kallas för micro leaves. Tillsammans med groddar i alla regnbågens färger är de grunden i en klimatsmart vintersallad.

Skott av gurkört blir milda och mjälla micro leaves.
Gurkört och övervuxna ärtskott. Går fint att äta det med!

Testa att så för skott:

  • Ärtor
  • Vitlöksklyftor
  • Bondbönor
  • Rädisa
  • Gurkört

Grodda

Det är synd att vi inte groddar mer, särskilt på vintern då det är ett lätt sätt att få färska, närproducerade, näringsrika grönsaker. Groddar brukar räknas till ett av våra superfoods då de är väldigt vitaliserande och har ett tätt näringsinnehåll, de kryllar av vitaminer och enzymer.

Ett enkelt sätt att grodda är att använda en plastburk av typen som det varit turkisk yoghurt i. Ta av locket och gör en mängd små hål i det mot en skärbräda med en korkskruv eller spik. Klipp ut ett litet hål halvvägs upp på sidan av hinken. Fyll hinken med groddfrön (mungbönor, rödbetor och alfalfa är heta tips!) och låt stå i vatten i ca tolv timmar, häll sedan av det genom att vända hinken upp och ner. Efter det sköljer du groddarna två gånger om dagen genom att hälla i färskt vatten genom hålet på sidan och låta det rinna av direkt. Eftersom burken blir nästan ljustät kan man ha den stående framme tills groddarna är färdiga.

Det är viktigt att skölja groddarna noga innan man äter dem. Är man väldigt försiktig kan man pastörisera fröna innan man groddar eller koka dem innan man äter dem, då själva groddprocessen kan innebära att bakterier sprids och förökas. Se därför till att använda bra frön, rent vatten, rena redskap, förvara färdiga groddar svalt och äta dem inom några dagar.

Vackra rödbetsgroddar.

Odla i slutna system – Hydroponisk odling och Aquaponics

Hydroponisk odling är en odling som man gör i ett system av vatten som rör sig. Det går att bygga fantastiska system av rör eller andra material som är mycket platsbesparande och bjuder på massor av möjligheter till lärande inomhus. Bildgoogla hydroponisk odling så får ni se! Ljus och näring i vattnet behöver tillföras – och systemet måste såklart konstrueras och underhållas. Här har vi gått en lång väg från den enkla groddningen till en mycket mer avancerad nivå.

Aquaponics är en häftig variant av inomhusodling som integrerar växtodling med – fiskodling! Istället för att som i hydroponisk odling tillsätta näring (ofta i form av salter) får fiskens avföring bli växternas näring.

Andreas Andersson på Odla i skola skriver en del om aquaponics. Bland annat det här:

”Aquaponics är kan vara lite krävande att komma igång med. Det krävs tålamod då det gäller att hålla både fiskar, bakterier som sköter nitrifikationsprocessen och växter nöjda. Det är inte bara att köpa fiskar och så frön. Processen med att komma igång kan ta en eller flera månader, då det gäller att först få igång nitrifikationen, dvs bakterier som i två steg omvandlar amoniak i fiskarnas bajs till nitrater som växterna kan ta upp. När man väl får systemet att fungera är det MYCKET fruktsamt och något av det mest pedagogsiaks som finns att ha i ett klassrum för att visa kretslopp i naturen.”

Om ni är nyfikna gäller det att läsa på och utforska vilken variant ni vill ägna er åt. Och hör gärna av er till oss när ni gör det!

 

Läs mer om vinterodling här!

 

 

Tema vinterodling: Vad kan jag vinterså?

I vår förra artikel om vintersådd gick vi igenom hur du kan förbereda bäddar, pallkragar och krukor för vintersådd. Principen är enkel; se till att du har färdiga ytor att så under vintern, ytor som är rensade, gödslade och gärna har ett läge som du kan skydda. Då kan du börja odlingssäsongen redan i januari – även på friland! I den här artikeln går vi igenom vilka sorter du kan så och vad du behöver tänka på när det är dags.

Våga prova!

Att vinterodla är i mångt och mycket ett experiment. Förutom de olika växtzonerna vi har i Sverige så har också just din odling sina speciella förutsättningar som påverkar hur olika växter trivs. Det som fungerar hos dig gör det inte nödvändigtvis hos någon annan. Och det är heller inte säkert att det fungerar bättre ju längre söderut man kommer i landet! Det kan tvärtom finnas risker när det blir svajigare temperaturer och mer fukt i söder, jämfört med en lång, sträng vinter i norr.

På samma sätt kan dels olika sorters grönsaker och dels olika variationer inom samma grönsakstyp ge olika resultat. En sallatssort kanske fungerar jättebra hos dig men sämre hos din odlande kompis i grannstaden 10 mil bort.  Nyckeln till att börja försöka förlänga säsongen och att vinterodla är att våga prova sig fram. Vad fungerar och vad fungerar inte? Det är så viktigt att ha med sig för att det ska kännas kul, och rimligt, att ge sig på att odla året om. Ibland fungerar det inte och ibland blir du rikligt belönad. Då vet du det till nästa vinter.

Tåliga frön

Okej, nu har vi konstaterat att vi måste testa oss fram. Men vad ska vi börja prova? De sorter som fungerar att så under vintern är de vars frön klarar en längre, kall period utan att bli förstörda, så att de sedan kan gro av sig själva när tiden är rätt. Våra nordiska kulturarvsväxter är bra att utgå ifrån, de klarar ofta ett hårdare klimat. Alla grönsaker som frösår sig kan du också så själv på vintern. En annan ledtråd är testa med de grönsaker som kommer tidigast på våren, deras frön klarar också ofta en hel del kyla och umbäranden. 

Asiatisk kål kan ge riktigt tidig och fin skörd av spröda blad när den vintersås. Om du har tur slipper du då att den blir så hårt åtgången av kålflugor, jordloppor och kålmal.

 

Här kommer en lista på saker som många sår utomhus eller i kallväxthus/tunnel på vintern med gott resultat:

Grönsaker att vinterså

  • Morot (gärna sommarmorötter som ger snabb skörd)
  • Palsternacka
  • Svartrot
  • Rädisa
  • Sallat
  • Gräslök
  • Sallatslök
  • Spenat
  • Dill
  • Ruccola
  • Kålsorter. Kanske inget för nybörjaren eftersom de har en tendens att gå i stock (blom) och kan behöva lite extra pyssel. Men får man till det ger de otroligt fina, tidiga skördar! Kanske prova med en enkel bladkål som grönkål?

När du väljer sorter så läs noga på fröpåsen eller i beskrivningen på webben. Står det att den är tidig eller härdig, tål kyla eller liknande så är det ett bra kort att satsa på. Värmekrävande går bort.

Hur sår jag?

Det är enkelt att vinterså. Strö ut fröna på odlingsytan och täck med jord. Klart! Om det har snöat, kan du bara skrapa undan snön, strö ut frön där du vill ha dem och täcka med ett lager jord. Det är verkligen inte svårare än så.

Du kommer att bli förvånad över hur tidigt en del frön börjar gro om du vintersår dem. Det kan vara flera veckor innan de ens rekommenderas att sås överhuvudtaget.

Vad ska man tänka på?

  • Så när vintern kommit på riktigt, så att inte en värmeperiod under senhösten får fröna att gro för tidigt och sedan dö. Vi vill att de ska gro när den första vårvärmen smyger sig på.
  • Var noga med vattning. Litegrann då och då innan de gror, mer noga och ofta när de börjat växa tidigt på våren.
  • Täck gärna odlingen med lock eller duk.  Det skyddar både mot hungriga och nyfikna djur och gör mikroklimatet ännu bättre.
  • Håll koll på värmen! Om du odlar i plastbackar eller har täckta sådder i tunnelväxthus så kan det blir väldigt varmt på våren. Var beredd att ta av lock och lufta dina odlingar. 

 

Hoppas verkligen du känner dig peppad att testa vintersådd! Det är både roligt och enkelt. Belöningen med den tidiga, tidiga grönsakskörden på vårkanten när kroppen skriker efter färskt grönt är också magiskt!

Planera lätt för enkel vårodling

Ligger snön djup i mjuka drivor? Skördar ni fortfarande bladgrönt på friland? Eller gräver ni kanske för fullt för att förbereda en vinterodling? November kan te sig på väldigt olika sätt, både från år till år och från norr till söder. Oavsett är det ett bra tillfälle för att planera för framtiden. Idag vill vi slå ett extra slag för att våga komma igång genom att ODLA ENKELT.

Börja enkelt

I vår jakt på inspiration kan det vara lätt att tycka att odling i skolan känns komplicerat och krångligt. Det behöver det verkligen inte vara! Själva odlingen går att göra hur enkel som helst (och utmaningar med finansiering och organisering går att lösa – men nu snackar vi om praktiken med fingrarna i jorden). Därför kommer det idag flera tips på de allra enklaste grönsakerna att odla, sådant som kräver minimalt med förberedelser och förkunskap. Det enda som behövs är egentligen att du vågar prova.

De simplaste förutsättningarna

Grönsakerna som beskrivs här är några av de mest tacksamma varianterna du kan odla. De direktsås på våren (vi lägger inte till vintersådder just nu) och behöver jord som har gödslats, vatten och sol. Inget mer egentligen. Lätt som en plätt! De fungerar alltså fint i  krukor, pallkragar, odlingslimpos, bland blommorna i rabatten, på friland, ja, var som helst där du får ihop lite bar jord. Om det känns svårt att odla, om du inte riktigt vet var du ska börja och hur du egentligen sköter en odling: börja bara med det här.

Fyra steg från sådd till skörd

Gödsla. Mylla ner till exempel stallgödsel eller något annat naturligt gödsel i jorden, nu på hösten eller till våren. Det brukar stå på påsen hur mycket du ska använda.

Så. Så fröna när jorden rett sig. Det betyder att jorden inte längre är frusen och går att jobba med. Ofta brukar det första ogräset vara ett tecken på att jorden rett sig. Det står på fröpåsen med vilket avstånd och hur djupt du ska så fröna. Utgå ifrån det men det behöver verkligen inte vara exakt.

Vattna. Vid väldigt torrt väder under våren och sommaren behövs vatten. Tänk mycket och färre gånger än litegrann ofta. Ge plantorna en riktig rotblöta då och då när de blivit stora, om inte regnet sköter det åt dig.

Skörda. Ät upp resultatet.

Härliga brytbönor ger fin skörd trots små arbetsinsatser.

 

 

 

 

 

 

Alla barn borde kunna få äta sockerärt direkt från plantan om sommaren!

Välj av dessa sorter:

Mangold

Att odla mangold är bra för självförtroendet säger många och visst är det maffigt med de stora bladen som kommer efter några månader. Men det går precis lika bra att skörda små blad tidigt, om det passar er odling.

Brytbönor

Kanske brukar du äta haricot verts med god aptit? Missa då inte heller att odla brytbönor! Välj en låg, buskig sort som inte behöver stöd. Det står på påsarna eller i butiken. Precis som med de andra på listan är det en planta som i stort sätt sköter sig själv efter sådd, bara den får lite vatten. Och det är så fantastiskt gott att äta! Tänk på att skörda innan baljorna blir för stora.

Sallat

Enklare än att odla sallat finns knappast. Ta gärna en snabbväxande plocksallat och så då och då under sommaren. Under tiden går det fint att norpa ett blad så fort man är sugen. Om du köper en plocksallatsmix får du en fin blandning av färg, form och textur.

Sockerärt

En stor barnfavorit som växer fort. Toppen att ha i en odling för barn eftersom både ärtskidorna och själva plantan är god att äta. Om du väljer en låg sort behöver den inget särskilt stöd.

 

Dill, persilja och koriander

Många ettåriga örter kräver inte alls mycket för att ta fart. Persilja växer långsamt på våren, men belönar med stora plantor på sensommaren. Dillen är lite egensinnig och väljer själv var den trivs. Koriandern kan du så om och om igen om du vill!

Sallat av sorten Little Gem.

Bonustips: sättlök & potatis

De odlas inte från frö, men sättlök och potatis är också enkelt att sätta på våren. Kraven är väldigt små, särskilt från potatisens sida. Tänk på att sätt dem minst tre gånger sin egen storlek ner i jorden och kupa jorden runt potatisen. Glöm inte att vattna löken!

Tema vinterodling: Vad är vinterodling?

Vinterodling är ett ord på mångas läppar i den svenska odlingsvärlden. Det handlar om att förlänga vår odlingssäsong på olika sätt och är egentligen ingenting nytt. Växthus, varmbänkar och förkultivering har funnits med länge. Kanske har det kommit extra mycket på tapeten då fler vill odla sina egna grönsaker året om för att slippa långa mattransporter och bekämpningsmedel?

I den här miniserien kommer vi prata om hur vinterodling går till. Vad det är, vad det finns för varianter, erfarenheter och olika tips och trix för att få det att fungera. Helt säkert kommer du att hitta sätt att göra det till en del av meningsfull, praktisk undervisning!

Gröna blad i en vit trälåda utomhus.
Rädisa, morot, sallat och sockerärt som grott tidigt efter en vintersådd i kallbänk.

Vad är vinterodling?

Vinterodling handlar om att odla på vintern. Det kan gå till på olika sätt, till exempel genom att:

  • så under sommar och höst för att ha mat att skörda under vintern
  • så under hösten för att ha plantor att övervintra
  • så under vintern för att få grönsaker som gror tidigt på våren
  • odla i aquaponics eller med extrabelysning inomhus under vintern
  • odla skott och groddar inomhus
  • göra varmbänkar för att få tidiga starter under vårvintern

Och säkerligen många fler varianter utöver dessa!

Hur går det till?

Som du förstår går det till på olika sätt beroende på vilken eller vilka metoder man använder sig av. Generellt kan man säga att det handlar om att hitta grönsakssorter som tål kyliga förhållanden (om man sår och odlar ute), att testa sig fram med vad som fungerar och inte fungerar, att använda hjälpmedel som fiberdukar, växthus och pallkragar men framför allt: komma ifrån tanken på att odlingssäsongen handlar om att så på våren, ta hand om odlingen på sommaren och skörda på hösten. Det går att både så och skörda nästan varje månad på året! Även utan att odla inomhus.

Pak choi och sallat i ett växthus.
Sallat och Pak choi redo att skördas tidigt i maj efter vintersådd.

Hur börjar jag?

Tja, vad blir du och barnen omkring dig nyfikna att testa? Det är nog steg 1. Börja prova det som känns roligt, utmanande, inspirerande, kreativt, lustfyllt. I de tidigare inläggen om att odla i augusti, september och oktober finns det en hel del tips på vad du har kunnat så under hösten. Framöver kommer vi också att skriva mer om inomhusodling, skott och groddar, aquaponics och varmbänkar. Men just nu är det i stora delar av landet framförallt läge för att göra iordning för en vintersådd.

Förbered för vintersådd

Än så länge kan det vara lite riskabelt att så på många håll i landet. När du sår på vintern vill du i regel inte att det börjar gro förrän efter den hårdaste vintern. Värmeperioder under senhöst och tidig vinter kan ställa till det genom att frön hinner börjar växa och sedan dö när kylan knäpper till.

Det du kan göra nu är istället att förbereda odlingsyta för att så i under december, januari och februari.

Så här förbereder du odlingsytan:

  • Välj en skyddad plats, gärna en odlingslåda eller i ett växthus.
  • Rensa bort det som varit där tidigare.
  • Gödsla.
  • Se till att du har fin jord överst.
  • Förbered gärna så att du har jord och lock/fiberduk eller något annat att täcka med senare.

Nu har du en jättebra grund för att kunna så i vinter!

Du kommer till exempel kunna så rotfrukter, sallat och andra bladgrönsaker, många kryddor och en hel del annat. I nästa artikel går vi igenom massor av sorter som är lämpliga för vintersådd och vad du behöver tänka på när du väljer.