Vinterodling är ett ord på mångas läppar i den svenska odlingsvärlden. Det handlar om att förlänga vår odlingssäsong på olika sätt och är egentligen ingenting nytt. Växthus, varmbänkar och förkultivering har funnits med länge. Kanske har det kommit extra mycket på tapeten då fler vill odla sina egna grönsaker året om för att slippa långa mattransporter och bekämpningsmedel?
I den här miniserien kommer vi prata om hur vinterodling går till. Vad det är, vad det finns för varianter, erfarenheter och olika tips och trix för att få det att fungera. Helt säkert kommer du att hitta sätt att göra det till en del av meningsfull, praktisk undervisning!
Vad är vinterodling?
Vinterodling handlar om att odla på vintern. Det kan gå till på olika sätt, till exempel genom att:
- så under sommar och höst för att ha mat att skörda under vintern
- så under hösten för att ha plantor att övervintra
- så under vintern för att få grönsaker som gror tidigt på våren
- odla i aquaponics eller med extrabelysning inomhus under vintern
- odla skott och groddar inomhus
- göra varmbänkar för att få tidiga starter under vårvintern
Och säkerligen många fler varianter utöver dessa!
Hur går det till?
Som du förstår går det till på olika sätt beroende på vilken eller vilka metoder man använder sig av. Generellt kan man säga att det handlar om att hitta grönsakssorter som tål kyliga förhållanden (om man sår och odlar ute), att testa sig fram med vad som fungerar och inte fungerar, att använda hjälpmedel som fiberdukar, växthus och pallkragar men framför allt: komma ifrån tanken på att odlingssäsongen handlar om att så på våren, ta hand om odlingen på sommaren och skörda på hösten. Det går att både så och skörda nästan varje månad på året! Även utan att odla inomhus.
Hur börjar jag?
Tja, vad blir du och barnen omkring dig nyfikna att testa? Det är nog steg 1. Börja prova det som känns roligt, utmanande, inspirerande, kreativt, lustfyllt. I de tidigare inläggen om att odla i augusti, september och oktober finns det en hel del tips på vad du har kunnat så under hösten. Framöver kommer vi också att skriva mer om inomhusodling, skott och groddar, aquaponics och varmbänkar. Men just nu är det i stora delar av landet framförallt läge för att göra iordning för en vintersådd.
Förbered för vintersådd
Än så länge kan det vara lite riskabelt att så på många håll i landet. När du sår på vintern vill du i regel inte att det börjar gro förrän efter den hårdaste vintern. Värmeperioder under senhöst och tidig vinter kan ställa till det genom att frön hinner börjar växa och sedan dö när kylan knäpper till.
Det du kan göra nu är istället att förbereda odlingsyta för att så i under december, januari och februari.
Så här förbereder du odlingsytan:
- Välj en skyddad plats, gärna en odlingslåda eller i ett växthus.
- Rensa bort det som varit där tidigare.
- Gödsla.
- Se till att du har fin jord överst.
- Förbered gärna så att du har jord och lock/fiberduk eller något annat att täcka med senare.
Nu har du en jättebra grund för att kunna så i vinter!
Du kommer till exempel kunna så rotfrukter, sallat och andra bladgrönsaker, många kryddor och en hel del annat. I nästa artikel går vi igenom massor av sorter som är lämpliga för vintersådd och vad du behöver tänka på när du väljer.